Povestea e simplă și semnificativă în cea mai pură (i)logică a absurdului, iar spectacolul lui Felix Alexa aruncă punți peste timp și culturi.
NICOLAE PRELIPCEANU
Există o rigoare a profesiei și o rigoare a teatralității ce întemeiază instituția. Acestă impresie mi-a fost relevată la spectacolul lui Felix Alexa – Cine sapă groapa altuia de Ion Băieșu.
NICOLAE HAVRILIUC
Pentru acest eveniment nu exista nicio reprezentatie disponibila la vanzare.
Am găsit din întâmplare această piesă uitată a lui Ion Băieșu, o mică bijuterie într-un act, ce m-a uimit prin originalitatea și farmecul ei.
Un text plin de umor de calitate, subtil, scris în genul teatrului absurd, CINE SAPĂ GROAPA ALTUIA este o parabolă inteligentă asupra existenței. Aproape nejucată înainte și după 1990, această piesă plină de tâlc merită din plin să fie adusă în fața spectatorilor, ce vor avea ocazia să cunoască o altă imagine a unui important dramaturg român.
FELIX ALEXA
Apărută în revista România literară, dând apoi titlul volumului de Teatru din 1974, editat de Editura Eminescu, CINE SAPĂ GROAPA ALTUIA este una dintre cele mai reprezentative piese de teatru scurt ale lui Ion Băieșu. Umorul insinuant e prezent aproape în fiecare replică, vizând expresii stereotipice, locuri comune, banalități de simțire peste care de obicei trecem fără să le observăm. Aici, Băieșu descinde din schițele lui I.L. Caragiale: știe să asculte, să reproducă expresiile cu fidelitate, într-un context propriu, care le subliniază precaritatea în ordine morală și valoarea semnificantă în ordine artistică. Piesa are o factură postionesciană, fără ca influențele semnalate să afecteze puternica originalitate a lucrării. De la primele replici proverbul nu e „crezut”, ci „cercetat”, întors pe toate fețele, cu o plăcere nedisimulată, scormonitoare de sens și de sensuri, care nu pot să nu ne privească, tocmai pentru că străvechea înțelepciune a proverbului pare să se refere de fiecare dată la situații noi, tinzând să-și dilate aplicativitatea la orice situație.
VICTOR PARHON
(Ion Băieșu „În căutarea sensului pierdut”, volum apărut la Editura Eminescu, 1979)