Conectați la cultură. O stagiune online

Conectați la cultură. O stagiune online

Cele șapte monodrame desemnate câștigătoare în concursul de creație teatrală și literară, organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București, vor lua forma unor spectacole scurte, gândite și interpretate de actori cu experiență, dar și de artiști promițători, la început de carieră. Textele premiate dezvăluie diferite fațete ale existenței marcate de singurătate ori însingurare, punând în lumină problematica funcționării în societate în urma retrasării limitelor tolerate în relația cu ceilalți și, uneori, în relația cu sine.

Pe fondul crizei acute generate de pandemie, Teatrul Dramaturgilor Români propune iubitorilor de teatru să rămână conectați, cu promisiunea regăsirii vindecătoare în povestea colectivă, tragicomică, a distanțării.

DOMNUL POPESCU DE LA CINCI

29 decembrie 2020, 20:00

Spectacol online după una dintre monodramele câștigătoare ale concursului de creație teatrală și literară „Distanța”: „Domnul Popescu de la cinci” de BOGDAN HRIB, în interpretarea actorului ADI GHEO.

Sinopsis:

Monodrama este o farsă iar personajul voit anodin și numit cât mai șters, Popescu, își realizează „acoperirea” perfectă. Piesa are nerv și umor, oferă un rol solid unui actor de comedie. Dramaturgul speculează cu talent jocul de aparență și esență și confuzia dintre ele. Fiecare element dezvăluie un joc dublu, toate scenele dezvăluie o parte surprinzătoare și insolită a naturii lor și a personajului. O piesă cu posibilități scenice deosebite.

Despre dramaturg:

Bogdan Hrib s-a născut și trăiește la București. Deși a terminat o facultate tehnică, nu a profesat ingineria nici măcar o zi. Urmându-și pasiunea s-a lansat în foto – jurnalism la începutul anilor ‘90, iar apoi a fost unul dintre fondatorii editurii Tritonic. După 2000 a publicat șase romane în seria mystery & thriller Stelian Munteanu, un roman independent „Ultima fotografie”, un volum de non-fiction „Editor de unul singur. Managementul industriei de carte”, a coordonat mai multe volume colective. Este lector dr. la Facultatea de management a SNSPA București și consilier editorial la Tritonic Books. Membru al Uniunii Scriitorilor din 2011. „Domnul Popescu de la cinci” este a doua sa tentativă de a cocheta cu dramaturgia. Monodrama, născută în plină carantină, povestește viața de apartament a unui…. domn care practică o meserie aproape la fel de veche ca cea mai veche meserie din lume. Veți vedea care este aceea și dacă cumva reușește să se… recalifice!

+ 16 ani

Partea I

Partea II

ZIUA ÎN CARE M-AM CĂSĂTORIT CU MINE

8 ianuarie 2021, 20:00

Spectacol online după una dintre monodramele câștigătoare ale concursului de creație teatrală și literară „Distanța”: „Ziua în care m-am căsătorit cu mine” de ANDREEA TĂNASE, în interpretarea actriței MIRELA ZEȚA.

Sinopsis:

Piesa propusă de Andreea Tănase este ingenioasă și antrenantă. Tema oferă posibilități teatrale variate și complexe, pentru că personajul aduce în scenă, prin intermediul convenției postărilor pe chat, numeroase alte personaje, invizibile spectatorilor, dar cu individualitate proprie. Acestea dau naștere conflictului și unor linii dramatice secundare prin care se evită orice monotonie. Apare foarte bine conturată ideea că fiecare persoană este un nod într-o rețea de conexiuni electronice, ca un păianjen captiv în propria pânză. O piesă meritorie, dinamică, tensionată.

 „Mergeam pe stradă și mi-a venit ideea să scriu la un moment dat ceva despre o persoană care se căsătorește cu sine. Auzisem de această practică și voiam să descopăr ce poate fi în spatele unei idei care pare destul de surprinzătoare și pe care poți foarte ușor să tinzi să o etichetezi. Asta s-a combinat cu o explorare personală a fricilor, nevoilor și dorințelor, în ideea cercetării singurătății sub forma unui ritual care presupune exact opusul. Ideea formei – live pe facebook – a apărut în contextul de lockdown, de atunci am început să caut un alt fel de a scrie ceva ce poate fi teatru, diferit de o montare clasică la scenă. Dincolo de ideea căsătoriei în sine, am vrut să vorbesc despre o relație care mi se pare esențială – relația noastră cu noi înșine. Textul a fost dezvoltat în cadrul Masteratului de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, cu îndrumarea Alinei Nelega.” – Andreea Tănase

Despre dramaturg:

Este jumătate ardeleancã, jumătate basarabeancã, s-a nãscut şi a copilãrit la Sibiu, dar majoritatea vieţii a petrecut-o în Bucureşti. Şi-a descoperit pasiunea pentru teatru prin anul întâi al Facultãţii de Arhitecturã. Pasiunea pentru scris e de când se știe. Participă la multe cursuri/workshop-uri de actorie și improvizație. În 2018 a început să scrie teatru de curiozitate. În 2019, a avut ocazia să participe la Drama 5 – rezidențele de scriere dramatică de la Reactor Cluj, unde a lucrat cu Alina Nelega. La finalul rezidenței a lucrat cu regizorul Radu Nica, alături de o echipă minunată, la spectacolul “Totul e bine când se termină”, după textul dezvoltat în rezidență. Din octombrie 2019 a început Masterul de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. În februarie 2020 a câștigat concursul de dramaturgie contemporană “Corneliu-Dan Borcia”, organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț, cu piesa “98% (decizia corectă)”, care a fost montată în stagiunea 2020-2021 la Teatrul Tineretului, în regia Elenei Morar. Scrie, face improvizație, joacă și are un basset hound (Bernard) de 14 ani.

+ 16 ani

ÎN SIGURANȚĂ

22 ianuarie 2021, 20:00

Spectacol online după una dintre monodramele câștigătoare ale concursului de creație teatrală și literară „Distanța”: „În siguranță” de MARA GRASU, în interpretarea actriței ANTONIA BOANTĂ.

Sinopsis:

La o vârstă foarte timpurie pentru un debut în dramaturgie, Mara Grasu arată o siguranță a replicii remarcabilă. Aceasta se combină cu acțiunea ingenioasă și forma originală a unui epistolar într-o singură direcție. Spectatorii vor cunoaște doar scrisorile lui Margot, pentru că iubitul său, plecat pe frontul Primului Război Mondial nu îi răspunde. Între prima și ultima secvență trec cei peste patru ani ai războiului, Margot se schimbă treptat, ceea ce conduce la un o evoluție interesantă pentru actrița care și-ar asuma rolul. În siguranță este, tot cu siguranță, o monodramă cu numeroase calități.

În monodrama “În siguranță” este prezentată Margot, o asistentă medicală de 30 de ani în timpul Primului Razboi Mondial, în Franța. Tot ce cunoaște sunt cei patru pereți ai casei și medicina, dar urmează să cunoască pentru prima oară dragostea. Margot nu ducea dorul libertății pentru că nu a gustat-o niciodată. Este mai bine să regretăm lucrurile pe care le-am făcut, decât cele pe care nu le-am făcut.”

Despre dramaturg:

Am 22 de ani și sunt studentă la Facultatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Deși cariera mea se îndreaptă spre asistență medicală, încă de la o vârstă fragedă, teatrul nu a lipsit din viața mea. Am fost mereu susținută de parinții mei să îmi urmez visele și să explorez arta. Când luam o pauză de la repetarea replicilor, îmi ocupam timpul cu pictura și muzica. Am făcut parte din multe grupuri amatoare de teatru, îndrumată de oameni foarte talentați ce m-au urcat pe micile scene ale Bucureștiului. Spectacolul pe care urmează să îl vizionați a fost prima mea încercare de a scrie o piesă de teatru și, spre surprinderea mea, a fost apreciată.” (Mara Grasu)