Hoțul perfect și Puterea dragostei

Hotul perfect și Puterea dragostei

 >>>    de Dan Tărchilă și Ion Băieșu | Regia: Paul Chiribuță           

Un spectacol din două texte interesante, care nu și-au pierdut actualitatea: „Hoțul perfect” de Dan Tărchilă și „Puterea dragostei” de Ion Băieșu.

Dan Tărchilă:

„Născut în 1923, absolvă Facultatea de Medicină din București; în 1972 devine redactor-șef al revistei Astra, apoi director al Teatrului Dramatic din Brașov. În 1959  debutează ca dramaturg, eroii pieselor sale (istorice sau parabole, dezbateri sau monoloage ca „Io-Mircea Voievod”, „Marele fluviu își adună apele”, „Mireasa lumii”, „Într-o gară mică” ș.a) fiind surprinși în momentele de criză a opțiunii.

Deși critica de specialitate consideră că uneori rezolvarea conflictului este convențională, situându-i dramaturgia între „clipă și eternitate”, subiectele rămân interesante și incitante. Scrisă în 1968, piesa „Hoțul perfect” se dovedește actuală și cincizeci de ani mai târziu.”

OLGA DELIA MATEESCU

Ion Băieșu:

„Unul dintre cei mai iubiți umoriști români, Ion Băieșu, născut  într-un sat buzoian, pleacă în tinerețe să muncească la Canal și ajunge la București, absolvent de Filozofie și Filologie. Spui Băieșu, spui, „Tanța și Costel”, „Dragostea e un lucru foarte mare”, „Mere roșii”, „Balanța”, „Iertarea”, „Autorul e în sală”, spui „Preșul”, „Vinovatul”, „Dresoarea de fantome etc.

Deși înființase revista AMFITEATRU, în 1969 este înlăturat de la conducerea ei și se întreține tot restul vieții din scris. Prieten cu marile personalități contemporane lui ca Fănuș Neagu, Ion Cojar sau Eugen Simion, Ion Băieșu rămâne credincios ideii că „râsul este o formă a dragostei”,  În 1992, vegheat de copiii lui, pierde lupta cu boala, stingând prea devreme farmecul pe care îl răspândea.”

OLGA DELIA MATEESCU

Detalii

TDR, sala Ion Băieșu

1h

Spectacolul este supratitrat în limba engleză. Traducător: Ruxandra Bălașu.

Cu:

Gavril Pătru
Paul Chiribuță
Ana Maria Ivan/Catinca Maria Nistor

Ilustrația muzicală:
Alexandru Suciu

Scenografia:
Daniel Divrician

Multimedia:
Dan Ionescu

Premiera:
25 ianuarie 2018

Durata:
1h (fără pauză)

        Galeria Foto a evenimentului     

        Secvente video din spectacol     

Biletele se epuizează repede, nu mai sta pe gânduri!