BALUL CIMITIRULUI

by

BALUL CIMITIRULUI

 după George Astaloș
Scenariul: Alexander Hausvater
Adaptarea cântecelor: Horia Gârbea | Regia: Alexander Hausvater

Sala Iosif Naghiu
Teatrul Dramaturgilor Români
Calea Griviței, nr. 64-66

Biletele pentru spectacolele TDR se pot cumpăra online de pe www.bilet.ro.

BALUL CIMITIRULUI propune o viziune nouă asupra dragostei care este mai presus de moarte. Spiritul omenesc se transfigurează, rămâne însă viu. Lumea se poate schimba prin frumusețe și iubire, oricât de dramatice ar fi împrejurările. Veți vedea o comedie lirică în care umorul, uneori negru, se împletește cu o pledoarie pentru speranță și regăsirea umanității. Muzica, dansul, hazul sunt una cu eternitatea și au capacitatea de a trece peste pragul dintre lumi.

ACTORII susțin că spectacolul lor:

„… aduce speranța că într-o lume liberă ne vom recăpăta capacitatea de a alege binele de rău

… este o celebrare a vieții

… propune paradoxul conflictelor dincolo de viață, și că moartea este o continuare a misterului vieții.”

 

George Astaloș  (4 octombrie 1933, București – 27 aprilie 2014, Paris) a fost poet, romancier și dramaturg. George (Gheorghe) Astaloș a absolvit  Școala de Ofițeri topogeodezi (1953). Demisionează din armată pentru a se dedica exclusiv scrisului.

A debutat cu poezie în 1948, într-o revistă școlară. George Astaloș a scris poezie, teatru, roman, eseu, memorialistică, culegeri epistolare, critica și teorie literară. Reacția guvernului României față  de invadarea Cehoslovaciei (1968) a făcut posibilă reprezentarea piesei Vin soldații, debutul său pe scenă.  Obține Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul de teatru „Vin soldații și alte piese” (1970) În 1972 se montează prima piesă în Occident (Vin soldații, Teatrul Adyar, Paris, regia: Petrică Ionescu). Teatrul său a fost reprezentat pe scenele din: Paris, Londra, New York, Bonn, Bruxelles, Madrid, Lisabona, Tel Aviv, Viena, Berlin etc.

Este autorul a peste 40 de volume de poezie, proză, teatru, eseu, memorii si corespondență. Cărțile i-au fost publicate în: România, Franța, dar și în alte țări. Figurează în peste 20 de antologii de poezie și de teatru, apărute în Europa și SUA: Este autorul unui microdicționar argotic de circa 1000 de articole. Este autor a peste 200 de studii, eseuri și articole critice. Poezia i-a fost publicată în Franța, Italia, România, SUA, Canada și în alte țări.

 

Distribuția:

Gavril Pătru, Alexandra Stroe, Eduard Cârlan, Carmen Ionescu, Ana Nicolae/Tatiana Serghi, Ioana Repciuc, Mădălin Mandin, Mihai Munteniță/Nicolae Dumitru

Ilustrația muzicală: Cari Tibor

Scenografia: Ștefan Caragiu

Coregrafie: Florin Fieroiu  Light-design: Lucian Moga  Video-design: Felix Crainicu și Radu Crăciun  Asistent regie: Adela Bițică

Premieră: 6 noiembrie 2017