CĂLĂTOAREA ȘI SHAKESPEARE

Călătoarea și Shakespeare

 >>>   de Lucia Verona | Regia: Ruxandra Bălașu      

I. MĂSURI GENERALE ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI GENERATE DE VIRUSUL SARS – CoV2 (COVID -19)

Pentru a putea preveni răspândirea virusului, aveți obligația de a respecta următoarele reguli de prevenție:

 1. Nu veniți la spectacol dacă ați făcut un test COVID – 19 și a ieșit pozitiv (chiar dacă nu aveți simptome) sau/ și dacă ați fost de curând în apropierea unei persoane diagnosticate.
 2. Purtați mască de protecție astfel încât să aveți gura și nasul acoperite. Masca de protecție trebuie să fie folosită pe toată perioada de timp petrecută incinta SRTv.
 3. Păstrați distanțarea fizică de 1,5 – 2 m, distanță impusă și de locul repartizat în urma achiziției biletului de intrare.
 4. Spălaţi-vă pe mâini cu săpun şi apă sau folosiţi gel antibacterian pe bază de alcool.
 5. Acceptați termoscanarea, în caz contrar accesul în incinta SRTv vă este interzis.
 6. Nu puneți mâna pe suprafețele atinse frecvent și de alte persoane. Dacă faceţi acest lucru, spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun sau gel antibacterian pe bază de alcool.
 7. Când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şerveţele pe care le aruncaţi imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.
 8. Nu vă apropiați de scenă și nu oferiți actorilor flori la sfârșitul spectacolelor.
 9. Bifaţi căsuţa „DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE“.
 10. Respectați recomandările și indicațiile personalului SRTv.

CONSTATAREA NERESPECTĂRII / NECONFORMĂRII LA SOMAŢIILE  ORGANIZATORILOR, POATE CONDUCE LA EVACUAREA SPECTATORILOR ÎN CAUZĂ DIN INCINTA SRTV.

VEŢI PUTEA SOLICITA TEATRULUI RESTITUIREA CONTRAVALORII BILETELOR ACHIZIŢIONATE, CU CONDIŢIA PREZENTĂRII TICHETULUI ŞI/SAU A DOVEZII PLĂŢII.

 

II. DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE pentru prevenirea şi combaterea infectiilor cu CORONAVIRUS (COVID-19) în vederea participării la spectacolul de teatru pentru care achiziţionez şi achit contravaloarea biletului

Am luat la cunoştinţă de faptul că furnizarea de informaţii false şi/sau incomplete  poate conduce la îmbolnăvirea altor persoane şi/sau decesul altor persoane, precum şi de faptul ca declaraţia subsemnatului/ei poate să conducă la următoarele consecinţe:

– Condamnarea penală a subsemnatului/ei, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi sancţionate de Codul Penal al României, precum şi orice alte infracţiuni prevăzute de legi speciale, care ar putea rezulta din declararea necorespunzătoare a adevărului şi /sau din declaraţii incomplete, CU PEDEPSE LA INCHISOARE DE PÂNA LA 15 ANI;

– Suportarea, de către subsemnatul/a, a tuturor pagubelor şi cheltuielilor cauzate unităţii sanitare ca urmare a perturbării activităţii din măsuri de carantină sau orice alte măsuri care se vor impune generate de răspândirea SARS COV 2;

 

 1. Declar pe proprie răspundere, sub sanctiunile prevăzute de Codul Penal al României, privind declaraţiile neadevărate, următoarele:
 • In ultimele 14 zile, nu am călătorit în străinătate în alte state decât cele exceptate de la aplicarea masurilor de carantina/izolare (zona verde).
 • In ultimele 14 zile, nu am avut simptome specifice infectarii cu virusul SARS COV 2(Ex: Cele mai frecvente simptome: febra, oboseala, tuse seaca; alte simptome care pot fi prezente: dureri de cap, congestie nazala, dureri de gat, diaree, etc.);
 • Nicio rudă, pana la gradul 4 inclusiv (copii, parinti, bunici, frate, sora, unchi, matusa, nepot, var), si nici sotul/sotia/concubinul/concubina sau orice alta persoana cu care locuiesc sau cu care am intrat in contact in ultimele 14 zile, nu au calatorit in strainatate, in alte state decat cele exceptate de la aplicarea masurilor de carantina /izolare( zona verde), in aceasta perioada si nu prezinta simptome specifice infectarii cu virusul SARS-COV 2.
 • Nu am cunostinta sa fi intrat in contact cu persoane care au calatorit in strainatate, cu persoane diagnosticate cu COVID 19, cu persoane care s-au aflat in contact cu persoane diagnosticate cu COVID 19, cu persoane care prezinta simptomatologie specifica infectarii cu SARS COV 2, cu persoane care au fost plasate in carantina sau sunt suspecte a fi infectate cu SARS COV 2, in ultimele 14 zile.

Declar totodata ca inteleg pe deplin consecintele declaratiei mele si ca prin semnarea acesteia sunt de acord si pe deplin constient ca, in cazul in care cele declarate nu corespund adevarului sau sunt false si/sau incomplete, voi suporta toate consecintele asumate prin prezenta.

Prin prezenta declar ca sunt de acord ca prelucrarea datelor cu caracter personal se se realizeze, cu respectarea prevederilor Regulamentului nr. 679/2016 adoptat de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pentru aprobarea normelor privind protectia in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal, precum si a normelor referitoare la libera circulatie a acestui tip de date cu caracter personal.

Prelucrarea acestor date se va face pana la momentul disparitiei oricarui risc de infectare cu virusul SARS COV 2, respectiv pe intreaga perioada de timp in care exista obligatia legala, in sarcina entitatii, de prelucrare sau in vederea protejarii interesului legitim al operatorului, inclusiv in ceea ce priveste apararea unui drept în justitie al Operatorului. In ceea ce priveste transferul datelor furnizate, mentionam ca acestea vor face obiectul transferului strict catre unitătile sanitare, precum si catre institutiile si/sau autoritatile publice direct interesate si implicate in combaterea infectiei cuSARS COV 2, nefacand obiectul unui transfer neautorizat

 

III. ACORD

Sunt de acord să fiu filmat, în calitate de spectator, în cadre foarte scurte cu o durată maximă de 10” de către echipa Televiziunii Române pentru preluarea spectacolului de teatru   pentru care achiziţionez şi achit contravaloarea biletului.

Prin prezentul Acord, fără nicio pretenție financiară actuală sau ulterioară, consimt ca înregistrările efectuate să fie utilizate de către Societatea Română de Televiziune pentru o perioadă nelimitată de timp, pentru toate teritoriile și pentru toate mediile prezente și viitoare.

O femeie a zilelor noastre trăiește un moment unic: întâlnirea cu cel mai mare dramaturg al lumii, apărut ca prin magie pe o scenă contemporană.

Ruxandra Bălașu:

Călătoarea și Shakespeare e un joc al fanteziei, o provocare la „ce-ar fi dacă ar fi…”

Să ne imaginăm că există (în buna tradiție a pieselor lui Shakespeare) spirite mai presus de oameni, cărora (tot în buna tradiție a pieselor lui Shakespeare) le face o deosebită plăcere să se joace cu mințile și circumstanțele muritorilor. Ce ar fi?…

Ce ar fi dacă într-o zi te-ai întâlni cu Shakespeare? Sau cu vreo ființă mitică? Ce ar fi dacă într-o zi te-ai trezi vorbind vorbe care nu sunt ale tale și ai gândi gânduri care nu sunt ale tale? Ce-ar fi dacă ai descoperi că fiecare dintre noi poate fi o Pandora care are de ales dacă deschide sau nu cutia?

Și cum lumea întreagă e o scenă și toți oamenii actori cu intrări, ieșiri din scenă, nu poți decât să accepți jocul și să îți imaginezi. Așa să fie? Așa e, dacă vi se pare…

Horia Gârbea:

Călătoarea și Shakespeare este o comedie a situațiilor și limbajului în care răsturnările de context se succed amețitor, ca și timpurile și locurile acțiunii. Ceea ce contează este că ne aflăm într-un teatru, iar lumea însăși este un teatru în care spațiul și durata sunt numai niște convenții. O femeie a zilelor noastre trăiește un moment unic: întâlnirea cu cel mai mare dramaturg al lumii, apărut ca prin magie pe o scenă contemporană. Dar obișnuințele, (non)educația, confuzia traiului cotidian din secolul XXI o fac pe Călătoare să fie de fapt nepregătită pentru confruntarea cu istoria și cu geniul. Deși situațiile comice apar din abundență, morala piesei este una serioasă:  viața superficială a vremii noastre face oamenii insensibili la valoare și incapabili să se concentreze asupra lucrurilor fundamentale. Shakespeare cel din piesă este un simbol al umanității eterne, cea care nu trebuie ignorată.

Eugen Cojocaru:

Călătoarea și Shakespeare – ce ascunde acest titlu incitant? Spectatorii află peu-à-peu, ca într-o piesă cu suspans de Agatha Christie, că se cerecetează „a doua moarte” a lui Shakespeare în epoca noastră! (…) Apar enigmaticele personaje „Călătoarea” (Monica Davidescu) și „Shakespeare” (Marius Bodochi), care o va ghida prin culisele teatrului de azi. Călătoarea (=Publicul) și, mai ales, Shakespeare intervin mereu încercând să salveze teatrul de calitate și relațiile dușmănoase dintre actori printr-un magic truc de „oprire” a acțiunii, însă „era comedianților”, prevăzută și descrisă de Graham Greene, nu poate fi schimbată nici de un mare spirit renăscut!

Detalii

Punct de acces: Str. Col. C-tin Blaremberg (punct de reper: intersecția Străzii Ermil Pangrati, colț cu Strada Muzeul Zambaccian)

1h 30 (fără pauză)

DISTRIBUȚIA

Monica Davidescu/ Ruxandra Bălașu
Marius Bodochi
Pavel Bârsan
Dana Voicu
Gabriel Costan
Alexandru Făiniși
Claudia Dionise
Alexandra Gabriela Niță
Alexandru Mandu
Andrei Cristea
Mihai Bolea
Ionuț Terteci

Ilustrația muzicală:
Ruxandra Bălașu

Scenografia:
Daniel Divrician

Spectacolul este supratitrat în limba engleză.

Olga-Delia Mateescu:

Maestră a unui suspans plin de umor, Lucia Verona, scriitoare de romane polițiste, dramaturg, traducătoare a unor piese de Shakespeare (premiul USR 2014 pentru traducere – „Shakespeare, Opere, vol. VIII – IX” împreună cu George Volceanov și Horia Gârbea), este autoarea unei călătorii dramatice într-un spațiu-timp distorsionat în volumul  „Călătoarea și Shakespeare” premiat în 2005 de Asociația Scriitorilor din București. Titlul volumului este și titlul spectacolului TDR în care intelectualismul cu accente comice marchează ideea că doar cel lipsit de informație poate duce cu sine „cutia Pandorei”.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1989, a fost președintele secției de dramaturgie a USR din 2005 până în 2013. Din 2015, este vicepreședinte a ICWP (International Center for Women Playwrights). Textele se joacă la Chicago sau Paris alături de versiunile scenice din țară de la Teatrul Coquette, Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu sau Teatrul de Comedie. Pieselor Grand Hotel Europa, Moștenirea, Secretul atomic li se alătură Logodnicul, Luna de pe cer sau Noaptea – o comedie albastră, scrise înainte de 1989.

Este inițiatoarea și fondatoarea TDR, ajutată de un grup de prieteni reușind să ofere Capitalei un teatru unic prin scopul lui, acela al pulsului dramaturgiei contemporane.

        Galeria Foto a evenimentului     

        Secvente video din spectacol